Your little dictionary - with its mistakes

čtvrtek 6. září 2012

Maličkosti

Poté, co ráno zazvonil budík, jsem otevřela oči a hlavou mi prolétla myšlenka, jak strašně zbožňuji všechny ty drobnosti, z nichž je složeno štěstí. Jako třeba ta obrovská srolovaná čtvrtka opírající se mi o stůl. Zatím je prázdná, ale jsem plně odhodlaná celou ji polepit obrázky a vlastními fotkami a potom pověsit na strop nad postel. A doladit ji do takové dokonalosti, aby se mi pokaždé, když se na ni podívám na tváři vykouzlil úsměv.


Nebo ty cákance od vodovek a temper na zdi u psacího stolu. Pocházejí z mého malovacího období asi před dvěma lety a jsou nádherné. Mamka tvrdí, že by se ta zeď měla znova vymalovat, protože se na ni nedá dívat, ale ta nostalgie a představa horkého ovocného čaje, štětců, hadříku a pomalovaných čtvrtek mi něco takového nedovolí.

A moje pantofle do školy. No, možná spíš papuče... Opravdu tak vypadají! Jsou celé černé a měkounké a na každé z nich jsou dvě strakaté krávy. Zbožňuji je, protože se mnou už něco prožily. Celý loňský školní rok a tuším, že ještě půl roku předtím. A letos jsem si je s sebou do školy vzala zase, naprosto automaticky. Tak trochu si nedokážu představit, že bych přišla do školy a v mé šatní skříňce by na mě nečekaly. Je to jako: "Ahoj! Jsem ráda, že tě tu už zase vidím!"

A když už jsme u nostalgie a školní skříňky, musím zmínit své prasklé, omatlané a křivě nalepené zrcátko. V té skříňce jsem už pátým školním rokem - neuvěřitelné vzhledem k tomu, že se všichni každý rok stěhují do jiné. A celou dobu tam je to zrcátko. Už vidělo spoustu věcí, lidí a těch nejkrásnějších okamžiků. Taky spousta lidí se v něm už viděla. Je to maličkost, která tam patří. Ta, bez které bych se neobešla. Ta, co by mi nejvíc chyběla.

Protože takové věci člověku chybí nejvíc. Ty maličkosti, zbytečnosti, malichernosti. Malichernosti, které jsou tak samozřejmé, že ani nevnímá jejich krásu. Ne snad té skořápky, ale toho malebného vnitřku. Těch vzpomínek. Ach ano, jsou to vzpomínky, které dělají věci krásnými.

12 komentářů:

  1. Po prečítaní som si v mysli povedala tiché ohhh... :) Krásne spomienky. Zmienka o papučiach s kravičkami mi vyvolala úsmev na tvári. Niekedy len "maličkosti" dokážu zlepšiť náladu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem ti zlepšila náladu. :)

      Vymazat
    2. :) Som rada, že si rada, že si mi zlepšila náladu ;)

      Vymazat
  2. Přesně tak.. A nebo když budu brát fyzické věci - lidé je berou automaticky. Třeba kamarádka se nedávno stěhovala a když jsem u ní spala, ještě neměli dveře a hned jsme mluvily o tom, jak si bez dveří s někým nemůžeš ani pořádně povídat a podobně. Měli bychom se opravdu radovat s maličkostí. Ať už těch fyzických nebo vzpomínek a věcí jako takových, které jsi zmínila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mamka mi jednou vyhrožovala, že mi za trest zabaví dveře od pokoje. :D Jako z amerického filmu...

      Vymazat
  3. To je skvěle napsaný a sama to pociťuji úplně stejně.. :))
    Mám z toho takový hezký pocit, někde vevnitř v duši!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Snažila jsem se to napsat tak nějak optimistickým stylem.

      Vymazat
  4. Díky, já prostě věděla, že mi to čtení tvýho blogu zlepší náladu;) Měla bych se asi taky zamyslet nad maličkostma, co mám. Ne, co bych mohla mít a co jsem měla.
    Vzpomínky. Proč to slovo jenom musí znít tak melancholicky? Nebo ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Och, Maggie, prečo si si len zrušila blog?

      Vymazat
    2. To jsem ráda, že ti to zlepšilo náladu. Řekla bych, že je to spisovatelův (v mém případě spíš "spisovatelův") sen. To by snad jednou měl být můj úděl. Zlepšovat náladu a "donutit" lidi přemýšlet. Ano, to by bylo krásné. :) Mimochodem, maličkosti, které máš umí taky krásně zvednout náladu. ;)
      Ano, vzpomínky jsou velmi melancholické, ale já mám melancholii ráda. Svým způsobem... Ale ano, mám. Má něco do sebe. :)

      Vymazat
    3. Jo to bude asi sen každého spisovatele a možná vlastně úplně každého člověka;) Nebo by měl být.
      Možná jsem teď moc přízemní, ale v melancholii nevidím vůbec nic. Možná když príjde jednou za čas, spíš míň než častěji. Jinak je to odporné, odporné, odporné - jak říká kníže Andrej.

      Vymazat
    4. Nerada určuju, co by jak mělo být. Asi protože nemám moc ráda, když to někdo určuje mně. Ale je to krásný sen, řekla bych.
      Na melancholii něco je. Ale ne na takové té depresivní (většinou říkám čistě depresi) a nebo "prázdné" melancholii (tzv. otupělosti). To je opravdu hnus. Přirovnala bych je k podzimu - krásná melancholie je barevné listí, kaštany a teplé kabátky, a ty dvě příšerné melancholie jsou bahno a nepříjemné deště. Tím chci říct, že i deště umí být příjemné. Většinou s hrnkem teplého čaje, nebo kávy za oknem, doplňovány buď čokoládou (ráda si namáčím do horkého čaje Studentskou), nebo úchvatnou knížkou.

      Vymazat