Your little dictionary - with its mistakes

středa 15. srpna 2012

the smell after rain

the smell after rain

the smell after rain by quitush, see more sets » here
Když jsem tuto koláž tvořila, chtěla jsem především poukázat na tzv. klasickou módu, které udávají vlnu především padesátá léta minulého století, a její obměnu, která "se nosí" v přítomnosti.
Abych trošku popsala padesátá léta... Jak všichni víte, je to desetiletí po válce, kdy svět tak trošku čeká na lepší budoucnost. A svět módy zažije pěkný obrat! Přichází Christian Dior se svým "New look", což je vlastně několik siluet přirovnaných k písmenům A, H a Y. Ačkoliv je to móda velmi opovrhovaná, ženám se zalíbí. Později podle ní navrhuje i Hubert de Givenchy, v jehož siluetě "A" se nachází známá herečka té doby - Audrey Hepburn (na obrázku).
Na scénu přichází taktéž italská móda, která za svůj vzlet může poděkovat především Renatu Crottimu, zavaděči pletacích strojů. Díky němu se italské svetry začaly dovážet do USA a Německa a Itálie se tak dostala do podvědomí ostatních států nejen díky svým hercům a filmům, které se v té době taktéž těšily úspěchu. Italský temperament dodal módě život, šťávu a trochu ze své povahy.
A je tu mnoho, mnoho dalších, kdo účinkovali v 50s. Za své oblíbence musím zmínit Coco Chanel, která se v roce 1954 vrací do světa módy se  svým (pravděpodobně nejznámějším) kostýmkem s ozdobným lemem a lehkou halenkou. Samozřejmě nechybí ani správné chanelské falešné perly. ;)
btw, Pokud máte rádi módu padesátých let, určitě se zkuste podívat na web české návrhářky Hany Beranové, vystupující pod jménem Lazy Eye. 

Žádné komentáře:

Okomentovat